Kabinet komt met incassoregister

Gepubliceerd op 14 februari 2020

Er wordt al langer over gesproken, maar de berichten worden steeds concreter: Het kabinet wil met een incassoregister zorgen voor een gecontroleerde incassomarkt. Ook komt er een meldpunt voor misstanden in de incassomarkt, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Uiteraard gaat de media gelijk los met leuzen als ‘malafide incassobureaus aanpakken’, want sensatie scoort. De insteek van de plannen gaat echter veel verder dan dat. De maatregelen maken deel uit van de zogenoemde Brede Schuldenaanpak van het kabinet. In het regeerakkoord was al afgesproken dat er een incassoregister komt. De verwachting is nu dat het register in 2021 in werking treedt.

De incassomarkt ligt al jaren onder vuur. Alhoewel de meeste incassobureaus zich aan de wettelijke richtlijnen houden, zijn er nog steeds incassobureaus die soms te hoge incassokosten berekenen. No cure no pay incassobureau of incassobureaus die te hoge kosten in rekening brengen zijn orde van de dag. Ook komt het voor dat zij mensen onder grote druk zetten om hun rekeningen te betalen.

Risico op boetes en schrappen van registratie

Alle incassobureaus zijn straks verplicht zich in te schrijven bij het register. Als na het  inschakelen incassobureau zich niet aan de regels houden, lopen zij het risico op een boete en het schrappen van de registratie.

Het register moet voorkomen “dat kwetsbare schuldenaren geconfronteerd worden met onjuiste incassopraktijken”. Zij kunnen bovendien naar het nieuwe meldpunt stappen als zij klachten hebben over het incasso bureau. Dit wordt de komende maanden ingericht.

Incassonet, het incassobureau Apeldoorn heeft zich altijd ingespannen om de WIK (Wet incassokosten) voor 100% na te leven. Daarnaast focussen wij ons ook op wat wij noemen ‘Klantvriendelijk incasseren’, zoals uitgelegd in onderstaande video. Als landelijk incassobureau juichen wij de komst van een incassoregister dan ook van harte toe.